Marijke van Eijkeren Tekst en beeld

 

 

Cultuurnacht Houten

pruimenbloesem

Elk jaar is er in Makeblijde in het kader van de Cultuurnacht een expositie De keuze van.... Dit jaar stelde burgemeester de Jong de expositie samen. Thema was: verwachting. De foto met de titel 'Pruimenbloesem' kwam door de selectie.

Pruimenbloesem is een van de eerste fruitbomen die bloeien en kondigt de lente aan: het seizoen van de verwachting. De bloesem staat daarom symbool voor vernieuwing en groei, voor nieuw leven, voor de pasgetrouwde bruid en voor de jeugd. De pruimenbloesem bloeit zelfs als er nog sneeuw ligt en is daarom ook symbool voor volharding onder ongunstige omstandigheden. Houten is bij uitstek een fruitgebied. Dat bepaalde mede de keus voor deze foto. De foto straalt met zijn symboliek ook hoop uit in deze tijd vol spanningen wereldwijd.

De foto is gemaakt in de pruimenboomgaard De Bijenakker in Odijk.

Woensdag 30 maart vond de opening plaats. Het is een hele gevarieerde expositie geworden die door een zorvuldige combinatie van kunstwerken op onder meer kleur toch rust uitstraalt. Tijdens het weekend van de cultuurnacht 2 en 3 april 2016 kunt u de expositie bezichtigen. De werken blijven tot eind juni 2016 hangen.